Nje survey per Hot Chocolate

The Barbarians, nje liber transformativ.

12106732_894004157302895_2120893152665716298_nFundjaven qe kaloi isha ne NYC, dhe tek po ecja rruges me shkuan syte tek shenja e madhe mbi porten e dyqani: “Eataly”.   Kisha degjuar per kete koncept, dhe per te shuar kurreshtjen hyra brenda.

Eataly eshte nje dyqan/restorant me specialitete ushqimore italiane.  Cuditerisht ne nje raft, vura re pikerisht librin “The Barbarians” nga Alessandro Baricco.  Nuk njihesha me librin apo autorin, por me beri pershtypje qe ne raftet e nje dyqani ushqimor te gjeja nje liber.  Pikerisht, vetem kete.

Pasi e lexova me nje fryme — sepse si materiali ashtu edhe stili te thithin perbrenda te terin — mund te them me plot gojen se eshte nje nga librat me interesant qe kam lexuar.

Nuk e konsideroj veten kritik letrar, dhe sinqerisht nuk jam aq “i mire-lexuar” as plot te tjere qe njoh, por kete liber ja kam rekomanduar kujdo qe njoh.

Pa i hyre ne thellesi temes e stilit,  ky liber eshte nje ese mbi tranzicionet kulturore qe ndodhin pas shtytjeve te medha shoqerore apo teknologjike.   Secili nga keto tranzicione arrin ne nje pike kulminante ku kasta e vjeter e sheh te rene si barbaret tek portat e Romes.    Ne rastin e librit, Alessandro Baricco perpiqet ti japi kuptim barbareve te gjenerates “Milleniale” te cilet po “djegin e plackisin” ato gjera qe konsiderohen te shenjta nga gjeneratat e tjera;  veren, muziken, futbollin ..etj.

Eshte nje liber i shkruar ne nje gjuhe teper zbavitese dhe i nderthurur me argumente teper interesante.   Nese e keni lexuar, jam kurreshtar te di c’mendoni?

 

p.s: Sot porosita ne Amazon librin tjeter te Baricco-s “Silk”.

 

 

 

Princesha Shqiptare e Mediave Sociale

Pak nga pasjoni dhe pak nga profesjoni harxhoj me shume kohe se c’duhet ne platformat e mediave sociale, sidomos Twitter.  

Aty me terheqin shume disa personazhe Shqiptare te botes Tech si Celik Nimani, Armand Brahaj e Kushtrim Xhakli te cilet me aftesite e tyre sipermarrese kane arritur te kene sukses ne boten e informatikes dhe entrepreneurship-it.  

Sidoqofte them se histori me fashinuese suksesi eshte ajo e Fjona Çakalli-t ne Milano. Fjona e ka kthyer dashurine per lojrat elektronike ne nje mini-perandori mediatike qe rritet dita-dites.  

Zanafilla ishte blogu i vogel personal “Games Princes” (gamesprincess.it).  Perspektiva e saj femerore e botes se lojrave elektronike, qe dominohet nga meshkujt, i dha nje ndjekje te forte fansash.  Brenda nje kohe te shkurter, Games Princess eshte kthyer ne nje reviste Italiane te rendesishme online per lojerat.  

Por ajo qe me terheq tek Fjona eshte aftesija e saj per te inovuar.  Rreth nje vit me pare, ajo lançoi projektin “The Driving Fiona” (http://www.youtube.com/subscription_center?add_user=thedrivingfjona) ne te cilin cdo jave nxjerr nje video te re ku interviston personazhe te rendesishme te botes italiane te teknologjise dhe lojerave elektronike.  Shikojini se jane vertet defryese.

Fuqine qe ajo ka arritur ne mediat sociale tech te  Italise e kane vene re edhe kompanite e medha si Samsung, Microsoft dhe Mercedes te cilat e ftojne te jete nder te parat qe sheh dhe perdor produkte e teknologji te reja.  Ja nje reklame per Samsung S2″featuring” Fjona ( https://www.youtube.com/watch?v=IZffI-2lML4&feature=youtu.be&t=2m31s )

Fjonen, princeshen shqiptare te botes Tech ne Itali, mund ta ndiqni ne twitter @FjonaCakalli 

Reklama politike e Scott Wyatt, kongresmenit Kanadez (Video)

Mediat sociale dhe sidomos faqje te ndryshme mikrofinancimi si gofund.me ose kickstarter.com kane bere qe edhe politikanet te behen me inventiv me reklamat e tyre.  Kjo e Scott Wyatt eshte teper absurde, por efektive si mjet per te terhequr vemendjen.

YouTube Preview Image

 

 

Sa vjet eksperience pune ke realisht?

Kur te pyesin “Sa vjet eksperience ke?”,  si i pergjigjesh?  Po ishe si une, ben nje llogaritje te vogel ne koke, ku numuron qe nga koha kur fillove pune e deri ne te tashmen.

Per shembull, une them qe kam 10 vjet eksperience ne Marketing, duke marre parasysh qe u diplomova ne 2005en.  Por a mund ta masesh eksperiencen sipas viteve te punes?   3 vjetet e para te punes bera pak a shume te njejten gje per 3 vjet rresht — pra perserita vitin e pare 3 here — keshtu qe realisht duhet te them qe kam 1 vit eksperience pune aty, apo jo?!

Po kur gjendesh ne nje situate ku ke dy aplikante per te njejtin vend pune dhe secili me 5 vjet eksperience pune.  Si mund te marresh vesh nqs njeri ka perserit vitin e pare 5 here, kurse tjetri ka vertet 5 vjet eksperience?

S’ja kam gjetur akoma pergjigjen kesaj dilemes time, por them se procesi i rezumese duhet ndryshuar komplet.  Psh, ne vend qe te vesh kompanite dhe datat, te mos vesh data fare, vetem kompanite ku ke punuar 10 vjetet e fundit edhe jo arritjet, por gjerat qe ke mesuar.   Me duket eksperiment interesant ky …do e provoj per nje vend pune qe kam hapur edhe do shkruaj per rezultatet e gjetjes.

Keq-interpretimi i Marketingut Gueril

Shpesh lexoj artikuj apo shoh blogime rreth reklamave te ndryshme ku pershkruhen si “marketing gueril”.  Problemi eshte qe pjesa me e madhe e reklamave ne fjale nuk mund te cilesohen te tilla, sado interesante te jene.

Para se t’i hyj shpjegimit se cfare eshte marketingu gueril, le te flasim per fjalen “gueril”.  Gueril eshte nje person ose grup i vogel qe lufton ne menyre te crregullt nje ushtri te madhe konvencionale.  Pra guerili lufton me mjete rrethanore, ne nje zone lokale dhe me nje buxhet te vogel (ose non-ekzistent).

Tani merre pershkrimin e mesiperm edhe aplikoje ne marketing.  Pra nje fushate guerile do te thote nje ekzekutim terheqes i reklamimit nga nje marke e vogel (ose e panjohur) me nje buxhet fare te vogel ose non-ekzistent.  Me pak fjale, kur Mercedesi ben nje reklame interesante, sado unike qe te jete nuk mund te cilesohet guerile sepse Mercedesi ka harxhuar miljona dollare per ate fushate apo reklame.  …pra thjesht mund te quhet reklame inovative apo dicka tjeter, por nuk mund ta quash guerile. 

Per shembull, reklama e meposhtme nga Mini Cooper eshte e bukur, terheqese, e vecante, por nuk eshte reklame guerile sepse eshte konvencionale dhe me buxhet te madh.

image

Ndersa kjo tjetra nga nje berberhane e vogel eshte gueril sepse berberi ka gjetur nje menyre me kosto minimale dhe impakt maksimal per te reklamuar biznesin e tij te vogel.

image

Pra qe nje reklame te quhet guerile, nuk mund te jete vetem terheqese dhe e vecante, por duhet te kete edhe elementin e Davidit vs. Goliathit qe te quhet gueril.  Ne rastine markave te medhaja, ne shumicen e rasteve eshte thjesht marketing kreativ!

…hajd nime; thoni “me fal” e mos e perserisni me!

How to manage your time like money

   
When I dive into time coaching clients’ schedules, I consistently discover that people misdiagnose themselves as having a “productivity” problem when, in fact, their bigger issue is an overcommitment problem. When they have committed to more external projects and personal goals and obligations than they have hours for in the day, they feel the massive weight of time debt. One of my coaching clients suffered from a huge amount of false guilt until he realized he had the unrealistic expectation that he could fit 160 hours of tasks into a 40-hour workweek.

Effective time investment begins with accepting the reality that time is a finite resource. This acknowledgment frees you to make choices about what you will and won’t do so you can invest more in what’s most important, feel good about what you do and don’t get done, and still have disposable time left to relax and enjoy yourself. As one of my time coaching clients put it, “I’ve realized there’s only X amount of time, so I need to invest in my priorities and understand that when I choose one activity, I’m not choosing another.”

The single most important factor in feeling like a time investment success or failure is whether or not your expectations of what you will accomplish align with how much time you have to invest. The following time investment formula provides a mathematical way to understand the relationship between your expectations and your actual time budget. Once you have this data, you can then determine exactly what you need to do to get to a balanced budget in which you have enough time for what’s most important.

Time investment success

(External expectations) + (Internal expectations) ? 24 hours — (Self-care)

Time debt stress

(External expectations) + (Internal expectations) > 24 hours — (Self-care)

Look at the successful side of the time investment formula. On that side, there’s one fixed value, the twenty-four hours in a day, and one variable, the amount of time needed for self-care. For the purpose of this exercise, “self-care” is the most basic of wellness activities you do on a regular basis: sleeping, eating, and personal grooming, that is, showering, brushing your teeth, and so on.

Here’s an example of this breakdown:

Sleeping—seven hours
Eating—one hour
Personal grooming—two hours
Total—ten hours

On a piece of paper or electronic document or note, add up the hours you need to spend on sleeping, eating, and personal grooming. If you want to do so, you can include more self-care categories, but make sure that you limit these values to only the necessities in order to get the most accurate tally of your available time per day.

Once you have quantified the “fixed expense” of self-care, subtract it from twenty-four hours to come up with your daily time budget. There can be some variability in this number from day to day, but you want to determine your sustainable baseline.

Example of a daily time budget

24 hours — 10 hours = 14 hours

After you’ve calculated your time budget, total up the time costs related to your external and internal expectations. External expectations include commitments to others, such as spending a certain amount of time at work or attending family events; internal expectations are commitments to yourself, such as wanting to exercise or read. Here are some potential areas to consider:

External expectations:

Work
Commute
Relationships
Pet care
School/training
Related homework
Recurring meetings
Leadership/committee responsibilities

Internal expectations:

Personal development
Hobbies, side projects
Travel
Finances
Prayer, meditation
If most of your commitments recur daily, then the values for expectations in each category of your life can be based on a twenty-four-hour day. For example, you may put down nine hours for work and two for hobbies or side projects.

If you have a fair amount of variance from day to day, it may be more effective for you to craft a weekly time budget. To come up with your weekly time budget, multiply your daily time budget by seven.

Example of a weekly time budget

14 hours x 7 days = 98 hours

Then, figure out the weekly time cost for your internal and external expectations. For example, allocate forty-five hours for work to reflect the fact that, on average, you invest that much time in the “work” category each week—both in and out of the office—and only five hours for side projects.

Take time to write down your numbers for each category of your life and then total them. If you’re unsure how you spend your time, look back at your calendar or planner. If those don’t provide an accurate enough reflection of your time allocation, write down your expected time allocations for the upcoming week.

Now comes an important moment of truth: it’s time to determine how closely your expectations align with the reality of your time budget. Plug your time costs for external and internal expectations into the left side of this formula and your calculated daily or weekly budget into the right side of the formula.

(External expectations) + (Internal expectations) ____ (Time budget)

Then fill in the blank between the two sides with a “>,” “<,” or “=” sign. If you’re like most people, you’ll end up choosing the first of the three options—the greater-than sign—because you’ve made more external and internal commitments than you can realistically keep. This has created a lot of guilt and stress for you in the past. But now that you’re aware of what’s happening, you can adjust for the future. This post is adapted  from the Harvard Business Review Press book How to Invest Your Time Like Money.

Picturephone (e ardhmja e telefonave)

Ja Picturephone i te ardhmes.

image

 

…meqe ra llafi, Gezuar 2015ten.

Problemet me fushaten “Shqiperia Jo Duhanit!”

Kohet e fundit, Ministria e Shendetesise ne bashkepunim me institucione dhe OJQ te ndryshme ka nisur nje fushate per te sensibilizuar publikun ndaj te keqijave qe vijne nga pirja e duhanit.   Tashme dihet qarte qe duhani shkakton nje mori problemesh shendetesore, ne fakte edhe ata qe e pijne rregullisht duhanin jane shume te vetedijshem per problemet qe shkakton.   Ajo qe me ben pershtypje mbi fushaten “Shqiperia Jo Duhanit!” eshte se si i perqasen problemit dhe si kane vendosur ta zgjidhin.

Kur viziton faqjen shqiperiajoduhanit.al    gjeja kryesore qe bie ne sy eshte nje buton i madh e nje numer jeshil per te denoncuar ambjentet publiket ku vazhdon pihet duhani.    Kjo me kujton pak ato vitet e diktatures kur komshiu spiunonte komshiun, femija prindin.   Gjithashtu eshte qesharake kur mendon se problemi i pirjes se duhanit ne ambjente publike nuk eshte problem i izoluar, por eshte sheshit.  Kudo qe shkon, ne cdo lokal apo restorant te bie tymi i duhanit si shuplake fytyres.  Atehere, cfare roli luan butoni i denoncimit?

Thjesht policia duhet te ver gjoba per cdo biznes qe thyen ligjin, dhe ja u zgjidh nje pjese e problemit.  Kur pronarit fillon e i dhemb xhepi, ai/ajo reagon.

Pjesa e dyte e problemit te duhanit eshte se si te ulesh konsumimin e ketij produkti.   Fushata “Shqiperia Jo Duhanit!” po mundohet te perdori Mediat Sociale duke nxitur publikun te bejne fotografi me nje parrulle “Shqiperia Jo Duhanit” dhe ta vendosin neper faqjet e tyre FB e Twitter.   Ngrihet pyetja; si matet suksesi i nje aktiviteti te tille?  Ja ta zeme 3 miljon njerez i bejne foto vetes me parrullen, cfare ndikimi ka ajo tek duhan-piresit?  …me pak fjale kjo fushate tingellon si dicka boshe qe krijon nje lloj PR-i e zhurme qe po punohet per te ndaluar duhanin.

Problemi me duhanin eshte se ata qe e pijne jane shume te mireinformuar dhe te vetedijshem per demet qe shkakton duhani.  Por vazhdojne te pijne nga 1 pakete ne dite (a mos me shume).   Malkolm Gladwell ne librin e tij The Tipping Point flet gjate rreth problemit te pirjes se duhanit, dhe arriti ne perfundimin se nje fushate e suksesshme kunder duhanit duhet te te fokusohet ne moshat 15-18 vjecare.   Sipas studimeve qe ai ve ne dukje ne liber, nikotina vertet eshte shume adiksionuese, por periudha e adiksionimit zgjat relativisht 3 vjet.    Pra, eshte ky trevjecar kritik ku duhet perkushtim e informim per te luftuar pirjen e duhanit.

Pra qe te luftohet pirja e duhanit, nuk ka nevoje per fushata ndergjegjesimi, se te gjithe pak a shume njohim dike qe ka vdekur nga kanceri i mushkrive, melcise, zorres se trashe ..e plote semundje te tjera ku pirja e duhani eshte faktor kryesor.   Por duhet nje polici e forte qe detyron zbatimin e ligjit, dhe nje bashkpunim i mirfillte i Ministrise se Shendetesise me kompanite qe prodhojne duhanin ku te insistohet ne uljen e nivelit te nikotines ne cigare (gje qe ul ose ngadaleson nivelin e adiksionimit), dhe pastrimin e cigareve nga shume lende kimike qe shtohen gjate procesit.   Mendoj se kjo po qe eshte nje menyre aktive qe shqiperia ti thote “jo” duhanit.

4 is bigger than 3!

Here’s a quick lesson in stupidity! No matter how good your marketing plan, you have to consider that you’re selling to the masses; therefore, never have the consumer do math in their head!

So, in the early 1980s, the A&W restaurant chain released a new hamburger to rival the McDonald’s Quarter Pounder. With a third-pound of beef, the A&W burger had more meat than the Quarter Pounder; in taste tests, customers preferred A&W’s burger. And it was less expensive. A lavish A&W television and radio marketing campaign cited these benefits. Yet instead of leaping at the great value, customers snubbed it.

“Only when the company held customer focus groups did it become clear why. The Third Pounder presented the American public with a test in fractions. And we failed. Misunderstanding the value of one-third, customers believed they were being overcharged. Why, they asked the researchers, should they pay the same amount for a third of a pound of meat as they did for a quarter-pound of meat at McDonald’s.

The “4” in “¼,” larger than the “3” in “?,” led them astray.

« Older Entries

Rreth konsumerizem.com

konsumerizem.com eshte blog qe diskuton kryesisht tema rreth marketingut dhe sjelljes se konsumatorit. Artikujt (c) Gjergj Dollani.