Archive for June, 2008

Produkte luksi tek Walmart

Disa nga ju ndoshta e dijne, disa jo, kam ndryshuar pune.  Para 1 jave lash kompanine ku punoja per rreth 3 vjet, dhe tani kam filluar pune me nje kompani tjeter ne nje shtet tjeter — prandaj me eshte dashur te shperngulem, etj, etj.  Si rrjedhim nuk jam mare shume me faqjen.

Ketu ku jam tani merrem me manaxhim produktesh per konsumatoret.  Produkti qe manaxhoj konsiderohet i cilesise se larte — madje ndoshta edhe produkt luksi, pasi cmimi eshte i shtrenjte.   Problemi qe me paraqitet eshte i dyfishte:

1 – Duhet te zgjeroj shperndarjen

2 – Duhet te ruaj perceptimin “premium” te markes

Per ata qe nuk e njohin tregun Amerikan, gjigandi i tregut eshte Walmart.   Walmart eshte klienti numer 1 per pjesen me te madhe te kompanive per konsumatore.  Kur Walmart thote: “Hidhu nga shkembi!”  ..te gjithe pergjigjen “..nga cili shkemb?”  Procter & Gamble ka nje zyre te posacme ne Arkansas (ku eshte qendra e Walmart) qe merret vetem me sherbimin e ketij klienti.   Edhe per ne, Walmart dhe konkurrenti i saj, Target, jane dy klientet me te medhenj.    Nese duhet te zgjerohemi, duhet ta bejme nepermjet Walmart.  Por dilema qendron, si mund te vazhdojme te jemi produkt luksi, kur shitemi me shumice tek Walmart (qe njihet per cmime te lira e cilesi te ulta?)

Ideja me te cilen po luftoj eshte: A i bie vlera (ne perceptim) Mercedesit nese shitet me cmim me te lire tek nje shesh ku rrethohet nga makina Koreane?  Them se me kalimin e kohes, po!  Ka mundesi si te ruhet vlera “premium” e markes?

Librivox

Kjo eshte reklame!

…sidoqofte, eshte reklame ndryshe nga te tjerat.  Per ata qe kalojne shume kohe duke udhetuar nga puna ne shtepi e nuk kane mundesi apo kohe te ulen te lexojne, menyra me e mire jane audiobooks — pra librat ne forme te incuzuar.

Faqja ne internet Librivox ka nje katalog me rreth 1500 tituj, edhe perqendrohet me teper ne librat e letersise dhe filozofise klasike.  Sa here shkoj, me duket vetja sikur jam ne dyqan cokollatash e rri me gisht ne goje duke pare ne vitrine se ke do zgjedh me perpara. Cdo gje mund ta shkarkosh falas, dhe puna behet nga vullnetare.  Eshte vertet parajse njohurije.

Kuptohet, nuk eshte njesoj si te kesh librin perpara e te shfletosh vet faqjet, por eshte mijra here me mire se te thuash “..s’me del koha per te lexuar.”  Statistikisht ne Amerike, nje individ shpenzon rreth 2 ore ne makine – ne vend qe te degjosh 5 here rresht ne radio “Oops I did it again,” ke  filluar e perfunduar “1984” te Orwellit

Konsumim te mbare — falas e teper te vlefshem (kete rradhe.)

http://librivox.org/

Rreth konsumerizem.com

konsumerizem.com eshte blog qe diskuton kryesisht tema rreth marketingut dhe sjelljes se konsumatorit. Artikujt (c) Gjergj Dollani.