Irracionalisht i Parashikueshem

Rreth nja 1 vit me pare, ne nje diskutim ketu ne blog, shkruajta qe detyra e marketerit nuk eshte qe t’i ofroj klientit produktin perfekt, por qe t’i ofroj nje produkt te pershtatshem aq sa “t’i mbaroj pune” klientit.   Pra, me fjale te tjera “mos e trajto klientin si mbret!”

Ne debatin qe vijoji kishte opinione te ndryshme, dhe kjo sepse ne shkolle na mesojne qe konsumatori eshte mbret, dhe mbi te gjitha “teper racional!”  Sa me mire ta trajtosh klentin aq me teper deshire ka klienti per t’u kthyer tek produkti apo sherbimi jot.

Dan Ariely, ne librin e tij “Predictably Irrational” nxjerr ne pah nje fenomen ne te cilin konsumatoret qe vertet kane pasur nje eksperience tej-mase te pelqyeshem me nje produkt apo sherbim, shpesh here preferojne te mos t’i rikthehen produkt apo sherbimit.   Kjo duket e paarsyeshme sepse llogjikisht pritet qe klienti ti kthehet perseri produktit/sherbimit, por ne raste te tilla, klienti mundohet te ruaj kujtimin e ndjenjes se kenaqesise dhe nuk i kthehet produktit/sherbimit sepse nuk do te ndoti kete kujtim me nje eksperience te keqe apo mediokre.

Pra, per t’iu kthyer bindjes qe kam qe marketeri nuk duhet te ofroj produkt perfekt, tani pervec argumentit te “perfitimit/marzhit”,  i shtoj dhe argumentin e mesiperm qe produktet qe lejne mbresa te pashlyeshme jane me te destinuarit per te lene mbrese te keqe, nese eksperienca e dyte me produktin/sherbimin, nuk eshte ne nje nivel me te paren.

…a ka kontra?!2 Responses (Add Your Comment)

  1. Atehere une po e marr ne sensin “bruto” fjalen ‘produkt’ dhe mendoj se kur flasim per produkt eshte dicka pothuajse 100% e kontrollueshme per tu prodhuar ne te njejten menyre, dhe duke u mbeshtetur tek ky fakt ne nje fare menyre * jo 100% 🙂 * hedh poshte ate cka eshte shkruar me lart, nderkohe qe kur behet fjala per sherbim mmmmmm ndryshon ceshtja, sherbimi nuk eshte 100% i kontrollueshem, dhe PO qendron 100 % qe sherbimet qe lejne mbresa te pashlyeshme jane me te destinuarit per te lene mbrese te keqe, nese eksperienca e dyte me sherbimin, nuk eshte ne nje nivel me te paren.
    Por pervec kesaj une personalisht shoh shume te rendesishme dhe faktore te jashtem ( disa te pakrontollueshem e personal ) qe ndikojne dhe qe e bejne nje sherbim apo produkt te na leje mbresa te pashlyeshme, si psh ambienti, ana jone emocionale ne momentin qe konsumojme sherbimin/produktin etj
    Une mendoj qe si detyre marketeri ka krijimin e iluzionit e nje produkti/sherbimi perfekt, dhe jo ofrimin e tij, por duke u mbeshtetur ne elemete real dhe pa krijuar zhgenjim tek targeti i synuar ( jo e lehte hë )

Trackbacks:

Leave a Reply

Formatting: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Other Entries

Rreth konsumerizem.com

konsumerizem.com eshte blog qe diskuton kryesisht tema rreth marketingut dhe sjelljes se konsumatorit. Artikujt (c) Gjergj Dollani.