Ligji: Mbrojtje “e vecante” per bizneset e huaja.

Lexova rastesisht nje artikull te dates 16 Shtator tek Shekulli rreth nje ligji te ri qe po debatohet ne kuvend rreth incentivave per te nxitur investimet e huaja ne Shqiperi.   Sipas projektligjit:

…mbrojtje të posaçme shtetërore të përfitojnë të gjitha ato investime e huaja që kanë një vlerë më të madhe se 10 milionë euro.

Me-i-llaf, ne qofte se nje biznes i huaj (me vlere me te madhe se 10 miljon euro) eshte ne proces gjyqesor ne Shqiperi, dhe çështje shkon në gjykatë;  investitori huaj që ka marrë statusin e mbrojtjes së posaçme shtetërore zëvendësohet nga zyra e avokaturës së shtetit.

Me-i-llaf-tjeter, shteti merr persiper “mbrojtjen e posacme” (nepermjet organeve “te posacme” te paidentifikuara ..dhe strukturave “te posacme” te paidentifikuara ..per arsyje “te posacme” te paidentifikuara) te biznesit te huaj.

Me-i-llaf-tjeter-tjeter, biznesi i vogel vendas (qe puneson pjesen me te madhe te popullit), po pati nevoj per mbrojtje ligjore, t’paraqitet tek avokati i lagjes.

Shtrohet pyetja: Si do e nxisi investimin e huaj nje ligj i tille?  Dhe me e rendesishme; cfare investimi te huaj nxit nje ligj i tille?!  Pavaresisht se s’ja thek mire nga ekonomija, kam lexu me nja 2-3 vende qe investimi i huaj nxitet me mjete te tilla si:

– ulja e tarifave
– ulja e tatimeve me afate te caktuara
– lehtesimi administrativ i marrjes se licensave te duhura
– …etj

Ndersa nje ligj si ky qe po propozohet ndjell vetem korrupsjon, interesa te vecanta, biznese te pista (ketu e kam fjalen edhe per kompani te dyshmta me lidhje te dyshimta, por edhe per ato lloj biznesesh qe krijojne ndotje ambjenti).  Nejse, …po e nderpres me kaq se filloi Big Brother.Leave a Reply

Formatting: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Other Entries

Rreth konsumerizem.com

konsumerizem.com eshte blog qe diskuton kryesisht tema rreth marketingut dhe sjelljes se konsumatorit. Artikujt (c) Gjergj Dollani.